Loteria. Mexikans Bingo Del I av II

Loteria är ett mexikansk dobbel, dylik Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Bingobonuspå detta rekomenderade svenska spelförtag.

Var foto innehar ett namn och ett tilldelat siffror.

Var spelande besökare innehar åtminstone en tabla, en tavla med ett slumpmässigt skapat 4 x 4 rutnät av bilder med deras motsvarande namn samt siffror.
Var besökare väljer vilken tabla de önskar spela med, från en mängd olika tidigare kreerade tavlor.
Var och en presenterar ett annat selektion av bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken består av en samling av 54 annorlunda bilder, var samt en på varsitt kort.

För att starta spel, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken och meddelar det till spelarna igenom sitt beteckning, alltemellanåt med hjälp utav en mysterium alternativt en humoristisk beskriving istället för att studera kortets namn.

Spelarna med en matchande logotyp på deras blunder markerar det med ett chip alternativt övriga varianter av markörer (många mexikanska familjer använder traditionellt små stenar, korkar, en slant eller kaffebönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontal, vertikal eller diagonal rad, rutmönster, eller något andra tidigare absolut mönster, alternativt om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) alternativt “¡Buena! ” (Good! ) samt är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet har sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet och fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I begynnelsen var Loteria en intresse för överklassen, men till slut blev det en tradition för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten innehar blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, liksom att de har ett “kitsch” värde i USA och vissa europeiska länder.

Om jag har turen att någonsin anlända till Mexico (igen) så ska jag absolut inhandla mig en kortlek till Loteria och ett antal Tabla, alldenstund det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta introduktion är borjan på ett långt inlägg där del II beskriver de 54 detaljerad korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska och originalspråket Spanska.